Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Afwachten

Egel=pillen slikkenDatum: 2012-12-01

Emiel Bootsma

Het vervolg van mijn kuren tegen darmparasiet en maagbacterie hadden jullie nog van mij tegoed, dus daarvoor gebruik ik deze column. Vooral de laatste, de breedspectrum-antibioticakuur PantoPAC, had en heeft grote impact. Met de maagbacterie Helicobacter Pylori (hoewel ik dat pas begin 2013 na nieuw bloedonderzoek zeker kan weten) gingen ook veel goede bacteriën ten onder. Aangezien mijn darmen wonderbaarlijk genoeg niet protesteerden - geen krampen dus - lijkt het erop dat deze kuur door mijn darmen is gezien als de ideale kans om eens helemaal opnieuw te beginnen: formatteren en daarna alleen nog maar het gewenste programma inbrengen. Dat laatste gebeurde door intensief gebruik van probiotica. We zijn op het moment van schrijven zo'n drie maanden na het beëindigen van de kuur, en mijn darmen voelen zich beter dan ooit tevoren. Alle krampen zijn verdwenen en mijn stoelgang is perfect. De grote 'reset' is voor mijn darmen een ware voltreffer gebleken.

Tot zover het goede nieuws. Als je niet teleurgesteld wilt worden, moet je daarom niet verder lezen.

Ik bewonder je om jouw moed dat je ook de rest van deze tekst tot je wilt nemen. De PantoPAC-kuur is berucht om zijn bijwerkingen. Als je die allemaal van tevoren weet, begin je er waarschijnlijk niet eens aan. Een deel van de bijwerkingen was kortdurend en wel te verdragen, zoals twee dagen waterige diarree, een halve week heftige maagkrampen, een week een metaalsmaak in de mond, anderhalve week hoogst irritante jeuk rond de kringspier, twee weken lang een droge mond en tweeënhalve week kloofjes in de lippen.

Je zult de langzaam oplopende termijnen hierboven ook gelezen hebben, en met deze zou ik hebben gehoopt dat de laatste bijwerking na drie wéken voorbij zou zijn. Helaas. Inmiddels heb ik al ruim drie máánden last van geïrriteerde slijmvliezen in mond, slokdarm en maag. Dat zorgt niet alleen voor een zeer vervelend gevoel in de genoemde gebieden, maar ook voor talloze aanvallen van misselijkheid (gelukkig wel zonder kokhalzen of braken) en genoeg gasvorming om dagelijks twee ballonvaarten te kunnen maken zonder te hoeven bijtanken. Nog meer dan voorheen voel ik mij belemmerd om op pad te gaan, buiten de deur te eten,
afspraken te maken en mijn werk te doen. Gaat dit ooit nog wel over?

Het lijkt wel alsof kwaad met kwaad is bestreden. De maagbacterie zou in staat zijn geweest om maagzweren of -bloedingen te veroorzaken, dus die wilde ik toch wel graag weg hebben. En de felle PDS-klachten zijn sindsdien naar de achtergrond verdwenen. Er zijn alleen heel andere klachten voor in de plaats gekomen. De oplossing? "Gewoon afwachten", zegt mijn huisarts. "Geduld hebben", meent ook de 'second opinion'. "Geef het de tijd", schrijven ervaringsdeskundigen op internet.

Dus als je wilt weten hoe dit afloopt, mag je net als ik geduldig afwachten en ook de volgende keer weer deze column lezen.

Terug naar Columns