Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

De pijncyclus

Egel buikpijnDatum: 2012-06-01

Emiel Bootsma

Toen na de diagnose PDS bij mij alle puzzelstukjes op z'n plaats vielen, kon ik terugkijkend concluderen dat ik al mijn hele leven PDS gehad moet hebben. Nadere analyse leverde een boeiend beeld op: de pijncyclus. De klachten kennen namelijk periodes waarin ze meer of minder frequent en storend optreden. In grote lijnen komt het erop neer dat ik mijn leven kan verdelen in duidelijke fasen. Een periode van vijf tot zeven jaar met relatief weinig klachten wordt steevast gevolgd door een tijdvak van één à twee jaar met relatief veel klachten. Gelukkig volgen er op zeven vette niet ook zeven magere jaren maar 'slechts' één of twee, anders zou ik er nóg minder goed tegen kunnen. Helaas moet ik hierbij ook aantekenen dat de goede jaren niet betekenen dat ik dan klachtenvrij ben. Een dag zonder buik- of darmpijn heb ik in alle ruim 45 jaren van mijn leven nog niet mogen meemaken; minimaal een kwartiertje last heb ik iedere dag wel.

Momenteel zit ik op een dieptepunt in mijn pijncyclus. Niet alleen duurt deze periode inmiddels al meer dan twee jaar, de last is ook groter dan ooit en is geregeld zelfs invaliderend ten aanzien van werk en sociale contacten. Het filiaal van de Kruidvat in mijn woonplaats is er wel blij mee, want men heeft de omzet van paracetamol tot ongekende hoogten zien stijgen. Ook fabrikanten van toiletpapier zijn razend enthousiast en hebben een extra productielijn in gebruik genomen. Het voordeel van langdurig op het toilet zitten is dan weer wel dat ik al mijn leesachterstanden heb weggewerkt. Ik heb zelfs tweedehands boeken gekocht om weer iets te doen te hebben tijdens mijn wereldrecordpogingen potzitten. Gelukkig hebben we in huis drie toiletten, zodat mijn partner toch nog iets te kiezen heeft als één van die deuren weer langdurig op slot zit.

Nu schrijf ik hier natuurlijk niet om je de put in te praten. Ik heb deze serie columns echter heel bewust de vaste titel '(H)erkenning' gegeven. De vorige keer schreef ik al over 'mijn' medisch dossier in de beschrijving van de symptomen van PDS en over het toeval dat mijn klachten (niet) veroorzaakt. Misschien was dat voor je al herkenning, en herken je ook de langjarige golven waarin de klachten al dan niet de kop opsteken. Het probleem waar we dan samen tegenaan lopen, is natuurlijk de erkenning. "Gaat het al beter?" "Zijn je klachten weer over?" "Heb je eindelijk de juiste medicijnen gekregen?" "Goh, die klachten waren toch verdwenen?" "Hoe kan dat nou? Je hebt al die jaren geen last gehad!" En dan maar uitleggen dat jouw maag en darmen proberen om de economische cyclus te imiteren…

Verdraaid: pijncyclus en economische cyclus. De economische dip is nu de diepste in tientallen jaren, net als mijn pijndip. Zou het één met het ander te maken hebben? Misschien moest ik maar eens een bezoekje brengen aan de (n)euroloog!

Terug naar Columns