Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Een verborgen gebrek

Egel achter pcDatum: 2010-04-01

Emiel Stubbe

Teenslippers onder een maatpak. Ik blijf het een vreemde combinatie vinden. De man tegenover mij in de trein, denkt daar blijkbaar anders over. Met zijn benen over elkaar, gestoken in een krijtstreepje, wappert hij gedachteloos met de slipper aan zijn loshangende linker voet. Ik neem nog maar 's een slok water uit mijn flesje Spa Blauw en kijk naar beide voeten van mijn onbekende coupécompagnon. Aan de zijkanten, bij de aanzet van zijn grote tenen, zitten vreemde knobbels, die ver uitsteken over de randen van zijn hippe Havaianas. Onwillekeurig moet ik aan spruiten denken. En daarvoor is het 't niet eens het seizoen. Ook niet voor die slippers, overigens. Buiten is het niet warmer dan een graad of vijftien. En vanmorgen regende het nog.

Ik schijn nogal goed te kunnen staren. Lang ook. 'Maar dat doe ik onbewust', zo verdedig ik me regelmatig. Toch klopt dat niet helemaal. Zelfs als ik me er wel van bewust ben, kan ik het nauwelijks bedwingen. Als er iets aan iemand opvalt, dan moet ik gewoon kijken. Dat geldt dus ook voor deze vreemde voeten onder een pak van Hugo Boss, gok ik. Of is het toch iets Italiaans?

Een licht ontspannen gevoel maakt zich van mij meester. Ik realiseer me dat mijn PDS in elk geval niet zichtbaar is voor de buitenwereld. Zelfs in mijn zwembroek zal niemand zien dat ik regelmatig worstel met mijn lijf. Een inzicht dat ik vreemd genoeg heel even weet te koesteren.

Zodra de conducteur via de intercom de volgende halte aankondigt, staat de man op, pakt zijn leren schoudertas en vertrekt. Een typische treingroet volgt. Het onmiskenbare knikje met het hoofd. Ik knik opgewekt terug en zeg 'bedankt'! Licht verbouwereerd verlaat hij de coupé. Bij het weglopen gaat het klepperen van zijn slippers langzaam op in het krassende geluid van het remmen van de trein. PDS, een verborgen gebrek, schrijf ik, bij gebrek aan papier, op mijn hand. Dat wordt het onderwerp voor mijn volgende column.

Terug naar Columns