Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Ergernis top 3

RelatiePraten 200x150Datum: 2009-08-01

Tirza Koman

Terwijl ik dit stuk schrijf, bevind ik mij midden in de zomerperiode. De zomer: een periode van zon, zee, strand, warmte, buiten leven en voor de meeste mensen een (verre) vakantie. Ook ik mag mijzelf rekenen tot deze laatste categorie. Ik heb mijn koffers gepakt en ben negen uur in het vliegtuig gaan zitten voor een welverdiende vakantie richting zon, zee en palmbomen.
Behalve al het moois dat het land te bieden heeft, zijn er altijd een paar punten die mij doen beseffen dat ik kan balen van mijn buik en mijn darmen, vooral in de zomerperiode. Ik heb deze punten verzameld en mijn vakantie-ergernis top 3 samengesteld.

1.Koud drinken
Terwijl de zon dwars door m'n factor 30 zonnecrème heen brandt en de hoge luchtvochtigheid ervoor zorgt dat ik loop te puffen en te slenteren in de warmte, drink ik liters koude drank. Die krijg je immers gratis bij de all inclusive formule en tja...drinken moet ik toch. Minstens 2 liter per dag en in deze temperatuur drink ik ongetwijfeld nog meer. Dus ik drink er op los: frisdrankje hier, frisdrankje daar, cocktailtje hier, cocktailtje daar. De ijsklontjes die gesmolten zijn, drink ik ook nog maar op, zonde om weg te gooien toch? Gevolg: al op de tweede dag heb ik diarreeremmers nodig.

2. Toilet
Aansluitend op punt 1: de toiletten. Niks is zo fijn om met buikkrampen plaats te kunnen nemen op een schoon toilet om vervolgens de grote bruine beer uit te laten. Helaas, nergens in het verre buitenland lijkt men ooit van fatsoenlijk sanitair af te weten. Dames- of herentoilet? Maakt niet uit: zelfs in Frankrijk mag je als dame hurken en maar mikken in dat ronde gat in de grond. Succes dames!

3. Jetlag
Moe en met rommelende darmen stap ik het vliegtuig weer in. Negen uur terug naar ons kleine kikkerlandje. Het was zeker een fijne vakantie. Prachtige cultuur opgesnoven, heerlijk eten, lekker weer. Ik ben er even helemaal tussenuit geweest.
Alleen was ik even 1 ding vergeten: het tijdsverschil. Thuisgekomen ben ik kapot door de 360 minuten die ik weer moet omschakelen. Anderhalve dag non-stop slapen om mijn darmen weer tevreden te stellen is er niks bij.

Misschien toch een idee om volgend jaar thuis te blijven? Geen jetlag, geen gaten in de grond die dienen als toilet en nog beter: koud drinken hoeft niet, want in Nederland is het altijd verschrikkelijk slecht weer in de zomer.

Terug naar Columns