Omzetting naar Stichting

Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE 

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting. 
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

FODMAP-dieet vanaf 2016 aftrekbaar

Volgt u een dieet op voorschrift van een arts of diëtist? Dan mag u een vast bedrag voor deze kosten aftrekken bij de aangifte van de inkomstenbelasting, als dieetkosten. Vanaf 2016 kan dit ook voor het FODMAP-dieet. 

Volgt een van uw gezinsleden of huisgenoten ook een dieet? Dan kunt u ook voor dat dieet een vast bedrag aftrekken. Dit geldt alleen voor de diëten die in de dieetlijst van de belastingdienst staan genoemd. In deze dieetlijst staat het vaste bedrag dat u voor een bepaald jaar als dieetkosten mag aftrekken. Dit bedrag verandert elk jaar.

In 2016 staat het FODMAP-dieet voor het eerst op deze lijst. Indien u dit jaar het FODMAP-dieet onder begeleiding van een diëtist volgt, dan kunt u hiervoor, met behulp van een dieetverklaring van uw arts of diëtist, een vast bedrag aftrekken van de belasting. Voor 2016 is het aftrekbare bedrag € 900.

Heeft u alle fasen van het FODMAP-dieet reeds gevolgd en is gebleken dat u een intolerantie heeft, voor bijvoorbeeld lactose, dan kan uw arts of diëtist Dieetbevestiging 2015 invullen. In de dieetlijst van 2015 staat het FODMAP-dieet nog niet, maar een lactosevrij dieet bijvoorbeeld wel.

Heeft u een dieet maar een deel van het jaar gevolgd? Dan mag u een evenredig deel van het bedrag aftrekken. Als u bijvoorbeeld het FODMAP-dieet gedurende zeven maanden volgt, neemt u 7/12 van het bedrag uit de lijst.

Volgt u in een jaar twee of meer diëten uit de dieetlijst? Dan verschilt het per situatie voor welk dieet u welk bedrag mag aftrekken. Meer informatie hierover vindt u op de site van de belastingdienst. Zie http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/gezondheid/aftrek_zorgkosten/overzicht_zorgkosten/dieetkosten/.