Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Huisarts

Egel dokterDatum: 2008-12-01

Tirza Koman

Toen ik achter mijn pc kroop om een volgend onderwerp te verzinnen voor de rubriek, viel mijn oog op een krantenartikel over de dag van de diëtisten.

Het doet me denken aan de afgelopen twee maanden, te beginnen met de eerste maandag van oktober. Vanaf 8.00u stipt kan ik de huisarts bellen om een afspraak te maken. Na minstens een half uur de befaamde 'ik-ben-in-gesprek-probeer-het-over-een-half-uurtje-nog-maar-een-keer'-toon aangehoord te hebben krijg ik de assistente aan de lijn. 'Kan ik zo spoedig mogelijk een consult krijgen bij de arts?'

'Wat is er precies aan de hand mevrouw?' 'Verschillende klachten, mevrouw, ik heb eigenlijk weinig trek om er veel over uit te lichten op dit moment.' 'Ik moet toch minstens een trefwoord hebben voor de arts.'
Vooruit dan maar, met een gevoel of ik op mijn tenen moet lopen krijg ik het maar net over mijn lippen: 'Ernstige buikklachten mevrouw...' Dat is al minstens de 5e keer in 2008 dat ik daarvoor langs de dokter ga. 'Nou, prima eens even kijken. Om half 11 heb ik nog een gaatje, is dat goed?' Prima.

Vol goede moed vertrek ik naar de huisarts. 
'Nou jongedame, het is me wat. Elke keer die lastige buik van je, kunnen we niet nog iets anders proberen?' Nou, als dat nu eens kon! Het liefst halen ze heel die darm eruit, dan heb ik er tenminste geen last meer van. Maar met zo'n vraag kom je niet aan bij de huisarts, helaas. Er volgt een doorverwijzing naar de Maag Darm Lever-arts. Wel eerst weer een wachttijd van een paar weken.

Uit allergietests komt helemaal niks naar voren. Dat wist ik al, dat was een paar jaar geleden ook al. Maar goed, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, misschien heb ik in de tussentijd wel een allergie opgelopen! Enigszins teleurgesteld hoor ik de uitslag aan. Met Bambi-ogen kijk ik de arts aan, kun je me dan niet een allergie geven waar ik die buikpijn van heb, dan weet ik tenminste wat ik er aan kan doen!

Of ik dan een histaminevrij dieet zou willen volgen gedurende een periode van 6 weken? Dan worden er allerlei stoffen geweerd in de voeding waarbij je lichaam gezuiverd wordt van histamine aanmakende stofjes, voornamelijk terug te vinden in alle soorten vis, chocolade, soorten fruit en limonades.
Afin, 6 weken een aangepast dieet volgen, waarbij ik bij elk product in de gaten moet houden of er geen E440 of E210 inzit. Dat wordt een feest met Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw voor de deur. Maar we gaan ervoor! Wie weet heb ik straks het label 'Prikkelbare Histamine Darm.'

Terug naar Columns