Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Kinderen

RelatieLopen 180x140Datum: 2010-12-01

Tirza Koman

Via de sociale netwerkpagina Hyves beland ik geregeld op pagina's van oud-klasgenootjes. Zo ook die van een vroegere studiegenoot. Glimlachend bekijk ik de foto's: ze is ondertussen bevallen van haar eerste kindje. Dan valt mijn oog op haar stukjes geschreven tekst op de pagina. Na een hoop onrust met slapeloze nachten en veel gehuil blijkt haar dochtertje allergisch te zijn voor koemelk. Niet niks voor zo'n klein hummeltje om op deze manier aan de lange reis van het leven te beginnen. Een hoop buikkrampen en overstrekkingen later is mijn oud-studiegenoot nu op een punt belandt dat ze weer echt kan genieten van haar dochtertje. Tegenwoordig wordt er gelukkig sneller en beter onderzoek naar koemelkallergie gedaan, dus is er meer kans op een verantwoorde aanpak van medische problemen bij het opgroeien.

Niet alleen om medische redenen kunnen ouders besluiten om niet aan kinderen te beginnen. Een paar weken geleden sprak ik een oud-collega. Ze was hoogzwanger van haar eerste kindje. Iets wat mij uiterst verbaasde aangezien ze liever geen kinderen op deze 'ellendige' wereld wilde zetten. 'Want wat voor een toekomst geef je ze tegenwoordig?´ was haar mening altijd geweest.

Een gedachtegang waar ik zelf sowieso niet over uit kan. Zo begin je toch ook niet aan kinderen? Moet je dan bang zijn voor iedere seconde van de dag ten aanzien van je ongeboren kind? Dan kun je beter zelf niet van je stoel afkomen en hopen dat je niet door die stoel heen zakt!
Tot ik mij bedenk dat mijn vriend de ziekte van Crohn heeft. Ik heb de 'ziekte' PDS. Hoe moet dat later met onze kinderen? Zijn zij al gedoemd tot darmproblemen nog voordat ze überhaupt geboren zijn? Eén ding weet ik in ieder geval zeker: Ze zullen kampioen wc-bezoeker zijn!

Terug naar Columns