Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Mijn prikkelbare darm

Egel opgeblazen buikDatum: 01-06-2015

Katja van Meurs

Beste lezers, graag wil ik mij aan u voorstellen. Mijn naam is Katja, ik ben 33 jaar en ik woon in de Gelderse Vallei samen met mijn man Peter en mijn lieve, rode kater Tommie. Ik heb al vanaf mijn tweede last van mijn buik. Mijn ouders hebben veel met mij getobd. De noemer 'Prikkelbare Darm Syndroom' was er toen nog niet, laat staan een belangenvereniging! De kennis en erkenning waren summier, evenals 'wat te doen hieraan?' Mijn huisarts toentertijd adviseerde paracetamol.

In 2006 ben ik wederom bij een internist terechtgekomen en heb ik verschillende onderzoeken gehad, waaronder een colonoscopie (niet bepaald een pretje!). Er kwam niets uit en daarna kreeg ik de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom. Het verschil met vroeger was dat deze internist mij en de diagnose heel serieus nam. Het was een functionele stoornis, legde hij uit: de darmen functioneren niet naar behoren. Hij zei dat er nog veel onderzoek gedaan moest worden naar deze nog weinig erkende aandoening. Ook wees hij mij op de PDSB en ik ben toen meteen lid geworden.

Vorig jaar ging het heel slecht met mij. Ik had constant een dikke buik vol met lucht, last van krampen, kon niet goed naar de wc en moest extreem veel boeren. De lucht zat vooral in mijn bovenbuik en duwde tegen mijn middenrif aan, waardoor ik ook niet goed kon ademhalen. Ik had het benauwd, wist soms niet meer waar ik het moest zoeken. Ik durfde steeds minder te eten. Ik liet mij doorsturen naar 'mijn' internist uit 2006 en hij raadde mij aan om aan de slag te gaan met Reduce PDS, u wellicht bekend. Kort gezegd is het een hulpprogramma, ontwikkeld voor mensen met PDS. U kiest drie behandelingen uit tien behandelopties die u één voor één gaat doorlopen in een tijdsbestek van ongeveer een half jaar. Mijn huisarts en een MDL-verpleegkundige begeleiden mij in dit proces.

Ik heb onder andere gekozen voor het FODMAP-dieet. Daar is nu veel aandacht voor, misschien fodmapt u zelf ook? Ik zit momenteel in de herintroductiefase, na een paar maanden van het elimineren van allerlei producten die gasvorming kunnen veroorzaken. Ik dacht eerst dat ik niets meer mocht eten, maar dat viel mee. Ik moest zelf een weekmenu samenstellen van de diëtist. Dat was even zoeken, maar het loonde wel: het was een houvast bij het boodschappen doen en zo kwam ik in een beter ritme. Ik vond het moeilijker naarmate ik langer bezig was. Ik kreeg zo'n zin in broccoli, bloemkool (alle koolsoorten) en ui (hachee), witte en bruine bonen en ook bijvoorbeeld paprikachips... Nu ik weer mag herintroduceren, probeer ik elke week iets uit. Het blijft balen als ik slecht reageer, bijvoorbeeld op de bonen. Ik was weer de halve nacht op... Wel heb ik het gevoel dat ik nu meer controle heb over mijn klachten, omdat ik beter weet wat ik wel of niet kan verdragen, en dat is heel wat waard!

Mijn volgende column zal in het winternummer komen. Ik wens u nu eerst een zonnige en PDS-vrije zomer!

Terug naar Columns