Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Moedig

RelatiePraten 200x150Datum: 2010-06-01

Emiel Stubbe

Even ontspannen achterover leunen, staat mijn werk maar mondjesmaat toe. Mijn bureau ligt eigenlijk altijd bezaaid met stukken, artikelen en gifgroene, volgekrabbelde memo's. En niet te vergeten, een agenda vol afspraken en vergaderingen. Kortom, veel te doen in een tekort aan tijd.

Als mijn collega binnenkomt met twee kopjes koffie met de tekst 'moedig hoor', snap ik niet gelijk wat ze bedoelt. De verbazing op mijn gezicht is blijkbaar zo groot, dat ze direct haar zin vervolgt. 'Ik heb gisteravond die website opgezocht en je columns gelezen. Die zijn best intiem.' Even spookt door mijn hoofd 'niet nu', maar dan besluit ik, ondanks de grote hoeveelheid nog te verrichten arbeid, toch even een kleine pauze in te lassen.

'Ik ervaar dat niet zo', leg ik uit, terwijl ik me de vriendelijk aangeboden koffie goed laat smaken. 'Ik probeer hoogstens de frustraties die PDS me oplevert van me af te schrijven.' Mijn collega, die ondertussen tegenover me is gaan zitten, knikt begrijpend. 'Moedig vind ik hoe de meeste PDS-ers met het syndroom omgaan', vervolg ik mijn verhaal. 'Ondanks alles de kaken op elkaar. Niet zeuren. In de beginperiode misschien nog klagend over de pijn en het ongemak. Maar op een dag daar een punt achter gezet. Klaar ermee.'

Mijn aandachtig luisterende collega inspireert me ook een andere kant te belichten. 'Blijven genieten van de betere dagen. Ook dat is moedig. Je weet tenslotte dat ze van korte duur zijn. Op zulke dagen betrap ik mezelf op dansjes door de woonkamer. Armen wijd, draaiend rond mijn as. Of ik barst uit in luid gezang tijdens het bereiden van de maaltijd. Met op het aanrecht een glaasje Prosecco dat vrolijker lijkt te bruisen dan anders. Soms zelfs gelovend dat die dag de eerste is van misschien wel een nieuw begin. Tegen beter weten in.' 'Dat mag je inderdaad wel moedig noemen', beaamt mijn collega.

Na de toelichting dat de hoofdtitel van mijn columns daarom 'bonus/malus' is, gaan we weer aan het werk. Een paar seconden later, mijn overvolle mailbox checkend, prijs ik mezelf gelukkig dat ik, al is het maar heel af en toe, van die betere dagen heb. PDS staat dus niet alleen voor Periodelange Doffe Steken, maar ook voor Pijnloze Dagen Soms.

Terug naar Columns