logo

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Omgaan met Prikkelbare Darm Syndroom

Denk je ook wel eens: Wat moet ik nu doen met mijn PDS-klachten? Ik weet het niet meer! Lees dan onderstaande tips. Misschien staat er iets bij wat je nog niet wist en wat je kunt gebruiken in je leven met PDS.


Egel lampjeHeb je een goede tip die er nog niet bij staat? Mail deze dan naar de webmaster. Bij voorbaat dank!

Wil je meer informatie over wat je kunt doen bij en tegen PDS? Kijk dan in het vriendengedeelte van deze website.

Aanmelden Lid, donateur, vrijwilliger

Egel achter pc

WORD VRIEND VAN DE PDSB

WORD VRIJWILLIGER

Praktische tips

Vrienden van de PDSB kunnen al hun dieetvoeding, toiletartikelen, probiotica, pepermuntolie en andere supplementen met korting bestellen bij verschillende webwinkels. De kortingscodes staan in het vriendengedeelte.

Bij heel veel PDS-patiënten worden de klachten getriggerd door voeding. Met behulp van het FODMAP-dieet (onder begeleiding van een diëtist), een eliminiatie- en herintroductiedieet, kom je erachter welke voedingsmiddelen bij jou klachten geven en leer je deze vervangen, zodat je genoeg voedingsstoffen blijft binnenkrijgen.

GroentenDambordEen ander groot deel van de PDS-patiënten heeft baat bij het speciale PDS-hypnotherapieprogramma. In dit programma leer je onbewuste lichaamsprocessen (zoals je darmbewegingen) beïnvloeden en leer je beter om te gaan met stress.

Daarnaast kunnen medicijnensupplementen en kruiden helpen. Pepermuntoliecapsules met maagsapresistente coating kunnen bijvoorbeeld helpen bij krampen. Venkel, kamille en Iberogast kunnen helpen bij maag- en darmklachten. Ook probiotica en een lage dosis antidepressiva kunnen zorgen voor een verlichting van de klachten.

Er zijn nog een heleboel andere behandelingen waar een deel van de PDS-patiënten baat bij heeft. Meer informatie hierover vind je in ons vriendengedeelte.

Heb je veel last van vermoeidheid? Laat dan het gehalte aan vitamine B12 en andere vitaminen en mineralen in je bloed meten. Ga nooit zelf supplementen slikken zonder dat eerst de waarden zijn gemeten: sommige supplementen kunnen een gevaar vormen als je er te veel van neemt.

Parasieten kunnen ook PDS-achtige symptomen veroorzaken. Is jouw ontlasting wel eens getest op parasieten? Dit kan gewoon via de huisarts.

Stress is niet de oorzaak van PDS, maar kan darmklachten wel erger maken. Stress is bijvoorbeeld ook: onregelmatig eten, slapen, opstaan en werken. Regelmatig en rustig leven kan dus helpen.

Regelmatig bewegen (wandelen, fietsen) en het doen van ontspanningsoefeningen kunnen darmklachten verminderen.

Ook Hormonen kunnen invloed hebben op je PDS-klachten. Meer informatie vind je bij Wat beïnvloedt de klachten.

Belastingaangifte doen? Kijk op www.meerkosten.nl  

Begrijpen mensen in je omgeving je PDS-klachten niet? Laat ze de brochure PDS in relatie tot anderen lezen.

De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden lidmaatschappen van of donaties aan patiëntenorganisaties zoals de PDSB. Kijk in het vergoedingenoverzicht van je zorgverzekeraar.

Moet je een coloscopie (darmonderzoek met slang in de anus) ondergaan, vraag dan een roesje (pijnstiller + slaapmiddel). De darmen van PDS-patiënten zijn gevoelig! Overigens is een coloscopie vrijwel nooit nodig om de diagnose PDS te stellen.

PillManGebruik laxeermiddelen niet langer dan een week zonder overleg met je arts. Bulkvormers (vezels) en magnesiumhydroxide mogen wel voor lange tijd worden gebruikt.

Als je last hebt van te hevige of juist te weinig aandrang voor ontlasting of urine, kan bekkenbodemfysiotherapie helpen.

Bloed in de ontlasting is geen PDS-symptoom. Het kan door een wondje of aambei veroorzaakt worden, maar ook door darmkanker. Dus ga naar de huisarts.

 

De PDSB is altijd op zoek naar vrijwilligers voor verschillende functies, lees meer op de pagina Vacatures. Mail naar ofni.[antispam].@pdsb.nl

Op de pagina Nieuws vind je regelmatig de laatste nieuwtjes voor jou als PDS-patiënt.

Vragen over PDS? Bel de PDS-infolijn 088-PDS INFO op maandag- en donderdagmiddag en dinsdagavond.

Egel restaurantGa je uit eten, vraag dan van tevoren of het restaurant rekening kan houden met je dieetwensen. De meeste restaurants vinden het geen probleem om voor jou iets lekkers te maken waar je goed tegenkunt.

Vezels kunnen de opname van medicijnen en mineralen verminderen. Neem een vezelpreparaat dus minimaal een paar uur voor of na inname van medicijnen of supplementen.

Zowel bij diarree als bij verstopping is het belangrijk om veel te drinken, bijvoorbeeld water of (kruiden/rooibos)thee. Frisdrank en dranken met veel suiker kunnen voor extra gasvorming zorgen.

Problemen op je werk als gevolg van je PDS? Laat de PDSB-brochure lezen aan je werkgever of arbo-arts.

Vrijwilliger zijn bij de PDSB is erg zinvol, leuk én leerzaam! Kijk eens op deze pagina.

Bezoek eens een voorlichtingsbijeenkomst van de PDSB! Je vindt ze in de Agenda op deze site.

 

Word vriend van de PDSB en krijg toegang tot alle informatie op deze site! Declareer je donatie bij de zorgverzekering.


Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Geen bezoekadres
Postbus 2597
8901 AB Leeuwarden
KvK-nummer: 32082218

ofni.[antispam].@pdsb.nl

eitartsinimda.[antispam].@pdsb.nl

negarvehcsidem.[antispam].@pdsb.nl

 

 

Word vriend van de PDSB! De voordelen op een rij: