Omzetting naar Stichting

Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE 

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting. 
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

Paasbrood

Ankie van der Kruk

Prikkels, maart 2017

 

Ingrediënten:

500 gram meel of glutenvrij meel
5 gram zout
10 gram droge gist
2 dl lauwwarme melk, rijstmelk, sojamelk of lactosevrije melk
1 eetlepel kokosbloesemsuiker
2 eieren, licht geklutst
6 eetlepels gesmolten boter, olie of lactosevrije margarine

Glazuur:
1 eidooier
1 eetlepel water
1 eetlepel maanzaad

Bereidingswijze

Meng de helft van de melk met de suiker en de gist en laat dit ongeveer tien minuten staan totdat het gaat borrelen. Roer het even goed door en doe de rest van de melk erbij.

Zeef het meel boven een grote beslagkom en doe het zout erbij. Maak een kuil in het midden van het meel en doe daar de eieren, de boter en het gistmengsel in. Begin vanuit het midden te mengen. Meng eerst de natte ingrediënten, daarna het meel. Dit kan met een mixer met kneedhaken. Ga door tot al het meel is opgenomen en kneed dan nog tien tot vijftien minuten tot het deeg mooi soepel is. Zet de kom met een vochtige doek erover op een tochtvrije, warme plaats en laat rijzen tot het deeg twee keer zo groot is. Dit duurt ongeveer een uur. Kneed het nog een keer kort door en laat het nog 45 minuten rijzen. Kneed het nogmaals zachtjes en rol er dan drie of vier strengen van, van ongeveer 45 centimeter lang. Vlecht deze strengen en maak er een cirkel van door de eindjes aan elkaar te drukken, met de drukvouw naar de onderkant. U kunt ook een langwerpige vlecht maken, dan vouwt u de beide uiteinden naar onderen.

22-paasbrood2Leg het brood op een bakplaat en dek het af met een vochtige doek. Laat het ongeveer 30 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Klop de eidooier met een eetlepel water en bestrijk het brood ermee. Strooi daarna het maanzaad erover. Bak het brood tien minuten in de voorverwarmde oven. Verlaag dan de temperatuur naar 175 graden en bak het brood nog 30 minuten tot het mooi goudbruin is. Als u op de onderkant van het brood klopt en het klinkt hol, dan is het brood gaar. Laat het op een rooster afkoelen.

LET OP: Glutenvrij meel is zwaarder en heeft meer vloeistof en tijd nodig om de vloeistoffen op te nemen. Om het brood beter te laten rijzen, kan een extra ei worden toegevoegd.


Naschrift redactie

Let op: recepten zijn nooit geschikt voor alle PDS-patiënten. Er kunnen altijd ingrediënten of bereidingswijzen genoemd worden waar uw darmen niet tegen kunnen. Vervang deze producten dan door iets anders of gebruik dit recept niet. Ook kunt u ervoor kiezen om minder van een bepaald product te gebruiken als uw darmen hierop beter reageren.