Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

PDS en ik

Egel opgeblazen buikDatum: 2010-05-01

Emiel Stubbe

'Sinds wanneer heb je daar dan last van?' Het is één van die vragen over PDS die ik vaak hoor, maar lastig kan beantwoorden. Veel verder dan het ophalen van mijn schouders en het produceren van een vage grimas kom ik eigenlijk niet. Het grootste deel van mijn zesenveertig jarige leven had ik nergens last van. Het is dus iets van de laatste jaren.

Die periode overpeinzend, bevind ik me weer in een zonovergoten Brazilië. Samen met mijn lief. Deze vakantie wordt al vanaf vertrek verstoord door hevige buikpijn. Daarom zijn oorzaken als bedorven eten of uitdroging zo goed als uitgesloten.  
Ik wil geen spelbreker zijn, maar kan niet voorkomen dat sommige vakantieactiviteiten door mijn toedoen uitgesteld of zelfs geschrapt worden. Evenzogoed probeer ik nog vrolijk en onderhoudend te zijn. Wat maar half lukt, helaas. Gewoon doorgaan ondanks de pijn in m'n lijf. Het gaat gewoon niet. Iets waarin ik de maanden daarna snel bedreven zal raken, zo weet ik nu.

Op de terugweg, tijdens een overstap in Lissabon al, regel ik een afspraak bij mijn huisarts. Een wachtlijst van anderhalve maand en een paar onderzoeken later zit ik klam van het angstzweet tegenover de MDL-specialist. Het is dan begin 2009. Mijn armen stevig rond mijn middel gevouwen. Alsof ik een kind vasthoud dat van plan is om weg te lopen, zodra ik loslaat. Doordringend kijkt de man me aan. Ik zie hem mijn verkrampte houding observeren. 'Zeg dan wat er is', denk ik. Maar ik zwijg. Tussen alle spookgedachten door hoor ik, dat mijn klachten passen bij PDS. Andere oorzaken zijn door onderzoeken uitgesloten.

Een week later legt een vriendelijke en zeer geduldige verpleegkundige me uit wat PDS is. Hoe het syndroom zich manifesteert. Zonder de geringste twijfel herken de signalen. Al van jaren geleden! Maar domweg ontkend en genegeerd.

Sinds wanneer ik last van PDS heb? Het is alsof je aan nieuwe vrienden vraagt, hoelang ze getrouwd zijn. Sinds januari vorig jaar dus. Maar het is me nu wel duidelijk. PDS en ik, we kennen elkaar al veel langer.

 

Terug naar Columns