Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

REDUCE PDS

Egel5 rgb smartphone 200x219Datum: 01-12-2015

Katja van Meurs

Inmiddels is de PDS-infodag geweest (op het moment van schrijven nog niet) en indien u aanwezig was, dan heeft u dr. Marten Otten horen spreken over de resultaten van het REDUCE PDS-project. Ik ben daar heel nieuwsgierig naar! Ik vang hier en daar positieve geluiden op, en aangezien ik dit project zelf doorlopen heb, wil ik mijn ervaringen graag met u delen.

De keuze uit tien behandelopties was nieuw voor mij. Ik kreeg ineens tools aangereikt, na jaren waarin ik vaak te horen kreeg: “U moet ermee leren leven,” en: “Er is weinig aan te doen,” wat dan werd omgeven door vaagheid en onbegrip. Nu mocht ik drie behandelopties uitkiezen waar ik vertrouwen in had. Deze betrokken aanpak maakte dat ik me serieus genomen voelde en hernieuwde motivatie kreeg om aan de slag te gaan met deze behandelstrategie en met de nieuwe kennis die ontstaat rondom PDS. Volgt u de nieuwe ontwikkelingen ook? Interessant, vindt u niet? Het geeft mij vertrouwen in de toekomst.

Ik heb ook punten van aandacht. De huisarts moet beter en uitgebreider geïnformeerd worden. In mijn geval is dit slordig gegaan, terwijl mijn huisarts mijn belangrijkste aanspreekpunt is. Mijn huisarts werd lange tijd niet geïnformeerd (alleen door mijzelf), terwijl dit de taak was van de MDL-verpleegkundige. Wat de huisarts uiteindelijk kreeg, betrof summiere informatie en hij kreeg dit pas na lang aandringen van mijn kant. Het project wordt ingeleid door de MDL-arts en -verpleegkundige, maar de invulling ligt bovenal bij uzelf. Mijn advies: wees assertief! Gelukkig is mijn huisarts betrokken en stond hij open voor alles wat ik te vertellen had. Dit is een belangrijke missie voor ons als patiënten: maak huisartsen bekend hiermee! Om dit alles kracht bij te zetten, heb ik gezorgd dat er folders over PDS en exemplaren van Prikkels in de wachtkamer kwamen te liggen. Gedurende het hele traject heb ik evaluatiemomenten met mijn huisarts gehad en hij dacht goed met mij mee. Ik heb dit als positief ervaren.

Het zou fijn zijn als meer behandelingen (makkelijker) vergoed werden door de zorgverzekering, zoals bijvoorbeeld probiotica, magnesiumoxidetabletten en hypnotherapie. Ik stond open voor hypnotherapie, maar vanuit de basisverzekering en het aanvullend pakket dat ik heb werd dit niet vergoed. Het valt onder alternatieve geneeswijzen en bij mijn zorgverzekeraar zou ik pas 80% vergoed krijgen tot 400 euro als ik een duurder aanvullend pakket had. Je moet het ervoor over (kunnen) hebben om maandelijks meer premie kwijt te zijn. Dit zal wellicht verschillen per zorgverzekering, en iedereen is weer anders verzekerd, maar toch. Goedkoop is het niet.

Tot slot over de naamgeving: ‘reduce’ betekent verminderen. Het hele project beoogt dus het verminderen van PDS-klachten. Een prima uitgangspunt en ik vind dit dus een goede titel. Al zou het nog mooier zijn als het in de toekomst de titel ‘Eliminate PDS’ kan krijgen. Oftewel: weg ermee!

Het is wintertijd. Ik wens u een knusse decembermaand en een rustige buikstart van 2016 toe. Hopelijk kunt u genieten van al het lekkers.

 

Terug naar Columns