Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Schots en shit

Wandelen 200x166Datum: 01-12-2015

Aalt van de Glind

Een jaar of zeven geleden fietste ik van oost naar west door Schotland om van daar naar Iona te gaan. Dat is een Schots eilandje waar jaarlijks duizenden mensen komen en gaan. Toeristen voor de natuur en de oude abdij. Pelgrims zoeken naar stilte en spiritualiteit. Met de nachtboot kwam ik ’s morgens in Newcastle aan. Daar ging het helaas meteen fout: een kapotte fiets… Shit! Gelukkig kwam ik meteen een aardige fietsenmaker tegen die de versnelling een uur later weer in orde had.
De stad uit en dan langs de Hadrian Wall. De muur die keizer Hadrianus liet bouwen om de Noormannen tegen te houden. Bijna aan het einde van de muur boog ik af naar het noorden, Schotland in. Wat een natuur! Bergop ging meestal zwaar, bergaf ging altijd snel. Er waren natte, dus koude dagen, maar meestal was het aardig weer.
Die dag had ik meer dan negentig kilometer gefietst. Mooi weer, maar de wind tegen. Smalle wegen, prachtige natuur en adembenemende vergezichten. Om een uur of half vijf moest ik stoppen bij een boerderij. Overstekende koeien op weg naar de stal om gemolken te worden. Om de bocht kwamen er steeds meer. Uiteindelijk sloot de boer de rij. Met zijn stok gaf hij hier en daar een tik op een koeienkont. Hij lachte en merkte op: “Dit is gratis pauze voor jou.” Dat was zo en ik vroeg hoeveel koeien hij had. “Honderdvierenzestig,” zei de man. Vervolgens wees hij naar de flatsen koeienpoep die her en der neergespetterd lagen. “Fiets er maar omheen,” adviseerde de man, en voor hij verder kuierde: “Neem de shit van het verleden, meng het met de grond van het heden en laat de vruchten van de toekomst maar groeien.”


Bron:
www.aaltvandeglind07.nl

 

Terug naar Columns