Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Vooruit willen

Egel buikpijnDatum: 2012-12-01

Aalt van de Glind

De lezers van Prikkels weten er alles van alles. Rode oren zullen ze van dit verhaaltje niet krijgen. Wel zit er een kleine boodschap in voor iedereen die vooruit wil komen.

Het gaat over de grote boodschap. Daarbij werkt een normale darm in een rustige wave of golf de spijsmassa, die aan het verteren is, naar de uitgang. En passant gaan op verschillende trajecten van die darm zeer veel diverse en nuttige stoffen door de wand en komen in het bloed. Zo is de darm de energiebron van het lichaam. Daarmee is de darm ongeveer net zo belangrijk als hart en hersenen.

Dit fascinerende en wonderlijke proces kende ik niet, totdat PDS werd vastgesteld. Bij de ene PDS'er gaat die darm-wave veel te snel. Dus racen richting wc. Bij de andere PDS'er gaat het veel te langzaam, dus een boek mee naar het toilet. Bij de meeste PDS'ers wisselen te snel en te langzaam elkaar af en dat is uitermate lastig. Allemaal hebben ze - soms zelden, soms vaak - last van heftige krampen en ook van veel winderigheid. Dat wordt vies genoemd en je kunt het beter niet hebben. Ik heb het wel en mij overkwam ook een beroerte.

Op ViaReva revalideerde ik. Dat gaf mij meer spanning dan ik zelf besefte, maar mijn darm merkte dat en reageerde heftig. Vooral 's nachts was de kramp soms zeer gemeen. Zo zat ik weer eens te janken op het toilet. Maar ja, als je niet echt moet, dan hoef je niet op het toilet te zitten. Dus ik scharrelde met hulp van m'n rollator naar de gang. Daar zat ik verder te krampen. Zuster Toos kwam erbij zitten. Ik kreeg een pilletje. Ze gaf kamillethee. Ze pakte mijn hand. Ze zei: "Schrijf het maar eens op als je weer wat verder bent."

 

Terug naar Columns