Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE

Ziektewinst

Egel=pillen slikkenDatum: 01-03-2013

Emiel Bootsma

Eind 2012 liet ik u en mij achter met de prangende vraag of er licht aan het eind van de bijwerkingen-bij-antibiotica-tunnel was. We kunnen gerustgesteld zijn: dat is er. Alle bijwerkingen behoren inmiddels tot het verleden, evenals de maagbacterie waar het allemaal om begonnen was. En er is zelfs licht aan het einde van een dip die al bijna drie jaar duurt en waar ik nu echt uit dreig te komen. Met dank aan de dokter, die medicijnkuren voorschreef om darmparasieten en maagbacteriën te elimineren, maar zeker ook met dank aan een alternatieve behandelwijze die mij veel goeds brengt. Het laatstgenoemde betreft Quantum Touch, een soort 'reiki-in-het-kwadraat', waardoor ik veel meer energie heb. Met deze bijzondere energiebehandelingen wil ik u ooit nog eens laten kennismaken, maar niet via deze column, want we moeten (waarschijnlijk toekomstig) werk en privé strikt gescheiden houden. Ik beloof u echter meer informatie over Quantum Touch: in ieder geval op het forum.

Terug naar de gezondheidssituatie waarover ik u inmiddels al ruim een jaar informeer. Mijn stoelgang is weer vrijwel normaal en de hoeveelheid buikkrampen is afgenomen van ruim 10 uur naar ongeveer 1 uur per dag. Ook reageren mijn maag en darmen niet meer zo panisch op melk(bestanddelen), ui, prei en kool - al blijf ik uiteraard voorzichtig - en werkt de 'antistressademhaling' die ik tijdens de PDS-infodag heb geleerd best aardig. Bovendien heb ik weer zin gekregen om dingen te ondernemen. Met dit alles zijn we er natuurlijk nog niet, maar het is al een heel eind in de goede richting.

Voornoemde ontwikkelingen brengen mij echter wel een nieuw probleem, waarover ik eens serieus met u van gedachten wil wisselen. De afgelopen jaren was het voor mij vrij eenvoudig om onder afspraken uit te komen waarin ik eigenlijk geen zin had. Met het grootste gemak sloeg ik uitnodigingen af, excuseerde ik mij voor mijn afwezigheid en liet ik activiteiten en bijeenkomsten aan mij voorbijgaan. Mijn omgeving had hiermee totaal geen moeite, want men wist dat ik de laatste tijd nogal leed onder mijn PDS-klachten. Nu ik echter aan de beterende hand ben, gaat deze smoes natuurlijk niet meer zo makkelijk op, ook al heb ik nog steeds geen zin in bepaalde afspraken. "Fijn dat je voortaan weer kunt komen", hoorde ik al menigmaal zeggen als men belangstellend naar mijn opbloeiende gezondheid had geïnformeerd. Dan is het zó onbeleefd om te zeggen dat je eigenlijk veel liever weg blijft.

Als iemand voordelen heeft of ziet van lichamelijke ongemakken, heet dat 'ziektewinst'. Die voordelen zie ik nu dus langzaamaan verdwijnen. Hoe dichter bij het licht aan het eind van de tunnel, hoe meer mijn ziektewinsten verdampen - als aandelenkoersen en huizenprijzen in crisistijd. Nog even en ik moet weer gewoon aan het dagelijks leven gaan deelnemen. En dat beangstigt me zo, dat ik er bijna maag- en darmkrampen van krijg. Een gevaarlijk veilige vicieuze ziektewinstcirkel lonkt. Herkent u dat? 

 

Terug naar Columns