Omzetting naar Stichting

Logoklein (Small) 

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENORGANISATIE 

Na 1 januari 2020 is de PDSB geen vereniging meer maar een stichting. 
Hier vind je de informatie over deze wijziging.

Zorgkaart Nederland en www.waarkaniknaardewc.nl

Irene Spaan

Lezing PDS-infodag 5 november 2016

Zorgkaart Nederland en het platform www.waarkaniknaardewc.nl zijn twee projecten waarin de PDSB heel actief is.

Zorgkaart Nederland is de grootste ervaringswebsite van de zorg, waarop je een ervaring met de zorg kunt delen met als doel informatie te geven over de behandeling die je hebt gehad. Dit kan bij je huisarts zijn geweest of de maag-darm-lever-arts, diëtiste of fysiotherapeut.

De PDSB is een samenwerking aangegaan met Zorgkaart Nederland. Als je voor je PDS bij een arts, diëtist of een andere zorgprofessional bent geweest, dan kun je op de site Zorgkaart Nederland een review achterlaten.

Als je een review geeft, kun je bij “ziekte” kiezen voor PDS. Door de samenwerking is er nu een apart hoofdstuk PDS binnen Zorgkaart Nederland. Daarnaast zijn wij als patiëntenvereniging te vinden en kunnen wij ook gewaardeerd worden.

Als patiëntenvereniging wordt ons vaak gevraagd wat een goede arts of diëtist is. Dit is echter persoonlijk en daarom is het belangrijk om op Zorgkaart Nederland een review achter te laten, zodat ervaringen van anderen voor iedereen zichtbaar zijn. Hoe meer reviews worden gegeven, hoe betrouwbaarder de site wordt. Op die manier kan ook de patiëntenvereniging beter sturen op de zorg voor patiënten met PDS. Het invullen kost slechts een paar minuten en ieders medewerking wordt zeer op prijs gesteld.

Platform www.waarkaniknaardewc.nl

Er zijn in Nederland weinig publiek toegankelijke toiletten en voor iedereen met buikklachten is dit een groot probleem. Er is een app genaamd ‘Hoge Nood’. Hierin staan 5000 locaties waar iedereen, al dan niet tegen betaling, van het toilet gebruik kan maken.

Zowel Albert Heijn als Jumbo stellen hun toilet ter beschikking, dus als u bij één van deze winkels in de buurt bent, kunt u daar altijd naar de wc. In Nederland zijn er in totaal 6400 publiek toegankelijke toiletten. Dit klinkt veel, maar bij hoge nood zijn het er véél te weinig.

Samen met de Maag Lever Darm Stichting en drie andere patiëntenverenigingen is het platform www.waarkaniknaardewc.nl opgericht. Via het platform kan iedereen de steunbetuiging tekenen. Ook hier een oproep voor iedereen om dit te doen.

Er zijn inmiddels meer dan 10.000 steunbetuigingen en door middel hiervan moeten winkelketens en horecagelegenheid ervan bewust worden gemaakt dat er een probleem is voor mensen met buikklachten omdat ze soms (heel) snel naar het toilet moeten.

Op het platform is al te zien waar mensen zonder problemen naar het toilet kunnen. Er moeten meer publiek toegankelijke toiletten komen voor buikpatiënten, zodat ze beter, sneller en gemakkelijker de deur uit kunnen.